Евентуалният избор на настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на

...
Евентуалният избор на настоящия временен главен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на
Коментари Харесай

От Пловдивската адвокатска колегия се обявиха срещу номинацията на Сарафов за главен прокурор

Евентуалният избор на сегашния краткотраен основен прокурор Борислав Сарафов за титуляр на този пост " ще ускори недостига от правдивост " в работата на прокуратурата и " ще намали фрапантно доверието " на жителите в държавното обвиняване. Това се споделя в позиция на адвокатския съвет на Пловдивската адвокатска гилдия, публикувана в събота.

Номинацията на Сарафов беше издигната в последния момент от трима членове на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) - Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Пламен Найденов. Срокът за лъчение на претенденти за основен прокурор изтече в четвъртък и Сарафов остана единственият участник в състезанието.

По същия начин се разви и процедурата, при която в края на 2019 година за основен прокурор беше избран Иван Гешев. Той беше уволнен с решение на Висш съдебен съвет напролет на 2023 година, откакто Сарафов влезе в открит конфликт с него, а ГЕРБ и Движение за права и свободи приканиха за освобождението му.

Сарафов за повторно взе участие в състезанието за избор на основен прокурор, напомнят от " Свободна Европа ". Първата му номинация беше издигната през 2012 година, когато за поста беше избран Сотир Цацаров. Впоследствие Сарафов стана негов заместител и оглави националното разследване. Той резервира поста си и след промяната на Цацаров с Гешев.

" Очевидно се повтаря сюжетът от " избора " на предходния основен прокурор - лъчение в последния миг на една кандидатура, комфортна за статуквото, без значение от неналичието на публично доверие в тази фигура и неналичието на поддръжка от страна на правната общественост ", пишат пловдивските юристи в позицията си.

Те напомнят, че Сарафов самичък се е компрометирал по време на спора си с Гешев, когато обществено заявява, че се опасява за живота си. Според Пловдивската адвокатска гилдия това значи, че Сарафов е бил " безмълвен наблюдаващ на погазването на закона от Иван Гешев, вместо да извършва конституционно вменените му отговорности на прокурор ". Колегията напомня и, че " досега също по този начин не са разсеяни подозренията за близостта на Борислав Сарафов с кръга  " Осемте джуджета ".

" Според нас Висш съдебен съвет в сегашния си непопълнен състав, в който огромна част от членовете са с от дълго време изминал мандат, избрал към този момент един неспособен за поста основен прокурор при сходни условия и при липса на всякаква бистрота, няма нито моралното, нито учредено на Конституцията право да пристъпва към избор на нов основен прокурор, който ще ръководи българската прокуратура в идващите седем години ", се споделя още в адвокатската позиция.

Пловдивските адвокати призовават Висшия адвокатски съвет също да оцени качествата на Сарафов да заема този пост. Те напомнят, че през лятото на 2019 година съветът оповести подробни критерии, на които съгласно него би трябвало да дава отговор назначеният за основен прокурор. Накрая юристите приканват Висш съдебен съвет да приключи процедурата, а останалите юристи в страната - също да изразят позиция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР